21 Şubat 2009 Cumartesi

Google Chrome ve Eklenti Desteği

Uzun süreden beri Google'ın tarayıcısı Chrome için eklentiler sunacağı konuşuluyordu. Şimdiyse Google Developer Conference'ın toplantı listesi bu durumun ilk işaretlerini veriyor.

27 ila 28 Mayıs arası San Francisco'daki Moscone'da gerçekleşecek olan organizasyonda "Google Chrome için eklenti geliştirme" konusu da gündeme getirilecek. Tanımlamaya göre bu başlık altında "Eklenti sisteminin temelleri (Distribution, Installation, Update)" incelenecek.

Chrome kullanıcıları çoktandır Mozilla Firefox'unkine benzer bir eklenti sistemi talep ediyordu. Eğer özellik Chrome'a cidden eklenirse tarayıcının pazar payı pozitif yönde etkilenebilir.

Google Chrome 2 Yenilikleri

  1. :: Google Chrome'un yeni sürümündeki bazı gelişmeler şöyle;
  2. :: Arama yaparken, kelime tamamlama uygulaması
  3. :: Sayfayı yaklaştırıp, uzaklaştırma seçeneği
  4. :: Autoscroll özelliği
  5. :: Profil desteği ile kişisel ayarlar arasında geçiş yapabilme
  6. :: Kullanıcı tarafından script ekleyebilme
  7. :: Google Bookmarks üzerinden sık kullanılan siteleri ekleyebilme
  8. :: Yeni JavaScript motoru (0.4.6.0)

Google Chrome 2 'yi İndirin

Biraz Mozilla Firefox'tan, biraz Internet Explorer'dan biraz da Apple Safari'den esinlenerek hazırlanan Google'ın internet tarayıcısı Chrome, önemli bir güncelleme ile yeniden karşımızda. Google Chrome 2.0'ın beta sürümü, denemek isteyen kişiler için indirilmeye hazır olarak sunuculara yüklendi.

İndirmek İçin Bunları Yapın

Google Chrome'un en yeni sürümünü test etmek için Google Chrome'un sayfasını ziyaret ettiğinizde, bizim yalan söylediğimizi düşünebilirsiniz. Şimdilik, isteyen herkesle paylaşılmayan tarayıcıyı elde etmek için bazı adımları uygulamanız gerekiyor. Hemen yapmanız gerekenleri açıklıyoruz;


Google Chrome, güncellendikten sonra yeni sürüm görüntüleniyor

:: Buraya tıklayarak, beta sürümden faydalanmanızı sağlayacak olan dosyayı indirin.
::
İndirdiğiniz dosyayı çalıştırın.
::
Son seçeneği "Dev:" seçin ve "Update" butonuna basın.
::
Google Chrome'u açın. (Yüklemediyseniz buraya tıklayarak indirin ve kurun)
::
Araçlar menüsünden "About Google Chrome" seçeneğine tıklayın.
::
Karşınıza gelen penceredeki "Update now" butonuna basın.
::
Kısa süre sonra yükleme işlemi yapılmış olacaktır. Tarayıcınızı yeniden başlatın.

Google Chrome ve RSS Desteği

Google'ın tarayıcısı Chrome kısa sürede beğeni kazanmış olsa da, halen önemli eksiklere sahip. Bu eksiklerin başında ise, hiç kuşkusuz RSS desteği geliyor.

Google Chrome'a RSS desteğini eklememiş olabilir; ama bu durum Chrome ile RSS'leri takip edemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Sadece birkaç küçük adımda siz de Chrome'a RSS desteği ekleyebilirsiniz.

Öncelikle bu adrese tıklayın. Açılan sayfada Auto detect-RSS bağlantısını göreceksiniz. Bu bağlantıya sol fare tuşuyla tıklayın; tuşu bırakmadan bağlantıyı araç çubuğundaki Diğer yer imleri bölümüne sürükleyin ve tuşu bırakın. Bu sayede yer imlerine Auto detect-RSS isimli bir satır eklemiş olacaksınız.

Şimdi sıra geldi RSS'leri nasıl takip edeceğinize. Örnek olarak CHIP Online'ın RSS'lerine göz atalım: CHIP Online tarayıcınızda açıkken Diğer yer imleri'ne tıklayın ve Auto detect-RSS bağlantısını seçin. Kısa bir yüklemenin ardından CHIP Online RSS'ine ulaşacaksınız...

Google Chrome ve Hotmail Sorunu Çözümü

Hotmail e-posta hesabınıza Chrome web tarayıcısı ile erişmekte bugüne kadar sıkıntı yaşadıysanız, Google sizin için duruma el attı.

Google Chrome ile Hotmail hesabına girmekte güçlük çeken kullanıcıların feryatları bir süredir internette yankılanıyordu. Microsoft tarafı duruma müdahale etmeyince, iş Google'a düştü.

"Merhaba, Ben Safari"

İşin teknik detaylarına girmeden özetlemek gerekirse, Google Chrome kendisini Hotmail servisine bir Safari tarayıcısı olarak tanıtıyor ve böylece bağlantıda hiçbir sıkıntı yaşanmıyor. Eğer siz de bir süredir Chrome'dan Hotmail'e giriş yapmaya tövbeliyseniz, yeni güncellemeye göz atmanızda fayda var.

Mac 'lerde de Google Chrome Keyfini Yaşayın

Google'ın web tarayıcısı Chrome'un hedefinde şimdi de Mac'ler var. Apple'ın Safari'sine kafa tutan yazılımın ilk görüntüsü yayınlandı.



Kullanıldığı zaman Firefox ve Internet Explorer'a göre oldukça hızlı olduğu fark edilen ancak Internet Explorer gibi geniş destek sunamayan ve Firefox gibi de eklenti desteği bulunmayan tarayıcı, şimdi de gözünü Mac'lere dikmiş durumda.

Google Chrome incelemesini okumak için buraya tıklayın.

Aşağıda ekran görüntüsünü izleyebileceğiniz Mac için Google Chrome'un, çok yakında indirilebilir olarak sunulması bekleniyor.

Videolarınızı Chrome'un Önbelleğinden İzleyin

İnternet tarayıcınızın önbelleğinde kalan Flash videolarını sayfa sayfa aramak yerine, ücretsiz bir program ile kolayca bulup izleyebilirsiniz.

VideoCacheView adlı yazılım, adından da anlaşılacağı üzere web tarayıcınızın önbelleğinde(cache) bulunan videoları belirleyip önünüze sunuyor. Chrome da dahil olmak üzere tüm tarayıcıların önbelleğinde tarama yapabilen program, ardından dosyayı açmanıza veya sonrasında izlemek için daha göz önünde bir yere kaydetmenize imkan tanıyor.

Videoları oynatmak için ise Flash oynatabilen bir medya oynatıcıya ihtiyacınız var. Öte yandan isterseniz bu videoların formatını değiştirmek için de birçok farklı uygulamayı SDN içeriklerinde bulabilirsiniz.

:: VideoCacheView programını ücretsiz indirin.

Transmute ile Yer İmlerinizi Taşıyın

Google Chrome, Opera veya Safari'yi ciddi bir şekilde denemek istiyorsunuz. O kadar yer imini kim taşıyacak diye dert etmeyin, Transmute hizmetinizde.

Yeni bir web tarayıcısına geçmekten sizi alıkoyan tek nokta, Meydan Larousse ansiklopedisine dönmüş yer imleri klasörünüz ise, Transmute yeniliklere uyum sağlamanıza yardımcı olabilir.

Kendini bir yer imleri çevirici olarak tanımlayan Transmute; Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari, Chromium ve Flock tarayıcıları arasında yer imlerinizi senkronize edip yeni tarayıcınıza uyarlamanızı sağlıyor.

Ücretsiz İndirin

Yeni sürümüyle Linux ve Mac'te de çalışan Transmute, ayrıca Konqueror ve XBEL yer imleri ile Mono Framework desteğine de kavuşmuş görünüyor. Çalışmak için .Net Framework 2.0 gerektiren Transmute 1.10 sürümünü buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Yazılımın portatif sürümü için ise buraya tıklayın.

Google Chrome'da about:internets

http://www.bildirgec.org/imaj/takip/chrome21.jpg

Google chrome henüz istenen düzeyde kullanım oranına yetişemese de en azından tarayıcı dünyasına yeni bir soluk getirdi. Hızlı Javascript motoru ve diğer yenilikleri ile takdire değer işler yaptı.

Ama mesele sadece bunlardan ibaret değil: "Google Chrome amerikan siyasetçileriyle dalga geçiyor"

Nasıl mı?

Google Chrome kullananlar eğer denedilerse adres çubuğuna about:internets yazdıklarında ne çıktığını hatırlayacaklardır. denemeyenler için bilgilendirmek gerekirse, adres satırına about:internets yazarsanız windows'un 3D Pipes isimli, boruların ekrana döşendiği meşhur ekran koruyucusu çıkıyor.

Google Chrome'da Güvenlik Sertifikası Bildirimi

Bir web sitesinin güvenlik sertifikası güvenilir bir üçüncü taraf kuruluşu tarafından oluşturulmadıysa Google Chrome bu uyarıyı görüntüler. ...